Patin tempoyak kegemaranku :) seronoknya bila dapat buat liputan untuk Dapur Mokde. Berjaya juga ajak Roy dan krew supaya review masakan istimewa ini.

Kali ni saya nak share gambar-gambar sebalik tabir. Layankan ya :)



Sempat juga buat demo masak pais patin. Aroma dia! Fuhhhhhh.. Mengancam sungguh. Terbaik! Original dan authentic hanya di Dapur Mokde.

video








Lagi best bila Dapur Mokde jamu kami dengan hidangan yang pelbagai termasuklah udang galah! Alhamdulillah special sangat. Semoga terus sukses Dapur Mokde!


Kelazatan dan keenakkan masakan Dapur Mokde akhirnya mendapat perhatian dari team produksi Roy Cari Makan. Maka kejadiannya pada hari Rabu 9hb November 2016, 3 orang crew segmen Roy Cari Makan telah datang ke Dapur Mokde di Kg. Melayu Subang untuk membuat liputan.


Sekitar waktu puncak untuk makan tengahari, Roy pun tiba dengan dibantu oleh dua orang lagi crew.

Alhamdulillah ketika itu juga restoran sudah mula dibanjiri oleh pengunjung untuk menjamu selera mereka. Memang Dapur Mokde sudah war-warkan lebih awal kehadiran crew Roy Cari Makan dan promosi RM5 pun diadakan sejak jam 12pm hingga 3pm.

Mengikut kata anak pemilik Dapur Mokde, Cik Linda.. Ada pelanggan yang datang dari jauh untuk mencuba masakan Dapur Mokde pada hari tersebut. Mereka datang dari Putrajaya, Rawang, KL dan sebagainya.



Ramai yang masih tak tahu kewujudan restoran yang menyediakan masakan authentic kegemaran dari Temerloh ini. Jom tengok apa kata Roy?



Nasihat saya.. Usah risau tentang hanyirnya ikan patin kerana saya juga bukanlah penggemar patin tempoyak pada asalnya. Malah pengalaman makan ikan patin yang hanyir telah lenyap sama sekali selepas merasa keenakkan masakan di Dapur Mokde.

Ikan patin mereka memang totally imported from sungai Pahang!

Selain dimasak tempoyak, ada juga ikan patin pais petai serta pelbagai lagi hidangan yang menyelerakan yang lain. Order je! Kalau nak ikan yang rare, kena tempah lebih awallah ya. Sangat berbaloi dan memuaskan hati!



Tak payah nak ke Temerloh lagi.

Lokasinya mengikut peta dibawah ni ya. Memang betul-betul sebelah landasan kapal terbang :)




Ini gambar-gambar untuk tatapan :) Tengoklah ya. Sedap-sedap semuanya. Yang tak gemarkan patin pun bertukar jadi favourite!










Pandang tak kenyang.. Malam terkenang! Perut lapar? Makan sedap di Dapur Mokde ya :) Mereka buka 11am - 11pm setiap hari kecuali Jumaat. Boleh juga buat tempahan kepada Cik Linda 016-279-6885


Tak cukup meja! :D
Alhamdulillah syukur. Sambutan cukup menggalakkan selepas Roy datang ke Restoran D'Teratak Desa, Seri Manjung. Memanglah gulai kawah kambing laku keras! Ramai juga orang Manjung yang tak tahu kewujudan restoran ini.




Begitulah bila berniaga, kena sentiasa usaha untuk mempromosi dan memperkenalkan restoran kepada lebih ramai orang. Masakan pula kena maintain sedap setiap hari, manakala layanan kepada pelanggan juga kena tip top! Setuju kan?

Setakat hari ini review dan feedback dari pelanggan Restoran D'Teratak Desa amatlah positif. Malah tidak ketinggalan mereka memuji kebaikan tokey kedai iaitu Puan Norida Mohammad yang suka bagi diskaun.. Kira cincai ajelah! Setiap hari Jumaat pula dihidangkan tembikai di atas meja untuk pencuci mulut selepas menjamu selera. Untunglah orang Seri Manjung!

Saya nak kongsikan gambar-gambar sebalik tabir rakaman segmen Roy Cari Makan tempohari.



Satu hal yang saya cukup kagum dengan Roy ialah kreativiti dia. Tahu aje dia menyusun hidangan dan merencana babak demi babak secara spontan dalam minda. Berbakat sungguh!











Dari jam 11am hingga hampir 4pm barulah semua urusan selesai di Restoran D'Teratak Desa. Semoga restoran ini terus maju dan sentiasa menghidangkan masakan lazat buat orang Seri Manjung dan sekitarnya.

Dan saya cukup bangga dan hormat dengan warga Manjung secara keseluruhannya, mereka sungguh supportive dan sporting. Saya pasti kembali lagi ke Seri Manjung!



Ini pula screenshot untuk posting saya tentang gulai kawah kambing di Facebook. Dalam tempoh 11 jam sahaja ia perolehi lebih dari 600 like dan 83 share manakala terdapat hampir 100 komen yang bertanya serta tag kawan-kawan mereka. Ini adalah BONUS buat Restoran D'Teratak Desa :)

Dah baca artikel tentang Gulai Kawah Kambing terbaik di Seri Manjung? Klik sini ya.

Kambing lagi.. Kali ni saya ke negeri Perak untuk menikmati juadah istimewa yang jadi sebut-sebutan orang di Seri Manjung. Mana lagi kalau bukan ke Restoran D'Teratak Desa yang lokasinya terletak di tepi jalan besar. Saya ke sana bersama Roy dan krew segmen Roy Cari Makan program Nasi Lemak Kopi O TV9. Memang rezeki restoran kerana mendapat review yang cukup cemerlang dari Roy sendiri.

Kisahnya..


Pandangan dari tepi. Lupa pulak nak ambil dari depan.

Seawal pagi saya dah bergerak dari Shah Alam menuju ke Seri Manjung. Alhamdulillah Waze jadi guide dan pemilik restoran pun sudah menyediakan peta secara online di Google Maps. Simple je, taip 'Restoran D'Teratak Desa' dan anda akan diberikan pandu arah yang tepat ke destinasi.




Saya tiba sekitar jam 11am hari Khamis. Pelbagai juadah dan hidangan sudah tersedia dan siap dimasak. Di bahagian belakang restoran, terdapat ruang membakar ikan, ayam dan daging.. Bau aromanya membangkitkan rasa lapar. Authentic beb! Mereka bakar dengan arang membara okay.. Bukannya guna kuali roti canai tu!

Saya pun menjenguk hidangan terutamanya gulai kawah kambing yang tersedia dalam kawah, panas-panas! Nah tengok gambar ya.








Nak makan apa? Ada lebih daripada 40 pilihan kat sini. Ulam-ulaman pun segar-segar belaka! Saya sampai tawaf tempat lauk tu 3 kali untuk pilih-pilih. Rambang mata dibuatnya :)

Waktu tengahari memang padat pelanggan di Restoran D'Teratak Desa. Penuhhhhhhh! Sambil tu Roy pun buat kerja dia untuk review makanan istimewa kat sini. Oh ya! Kat sini pun ada masakan itik serati dan air kopi kaw import dari Tumpat, Kelantan.

Jom tengok review dari Roy.



Amacam? Terancam ke? :) Jangan lepaskan peluang menikmati hidangan istimewa terutamanya gulai kawah kambing mereka. Kalau lambat tak dapat!







Makan sedap di Restoran D'Teratak Desa, Seri Manjung Perak. Alamat penuh ialah No. 23, Jalan Seri Gemilang, Taman Seri Gemilang, Sitiawan, Seri Manjung, Perak. Tempahan makanan juga boleh dibuat, sila hubungi 012-593-9309
Dah lama tak pekena patin tempoyak di Dapur Mokde! Jadi saya ke sana dengan di temani anak-anak. Memang kami lapar! Waktu pun sudah menjengah 9.15pm. Dengan kadar pantasnya saya memandu dari Shah Alam straight ke Kg Melayu Subang. Nak ke Dapur Mokde la mana lagi! Masakannya sedap-sedap belaka.

Tapi kali ni saya terkena!
Kisahnya..

Saya datang dengan penuh harapan. Anak yang 3 orang ni saya tak beritahu pun nak bawak makan patin tempoyak. Saya tahu itu juga kegemaran mereka.. Macam ayah dia :) Lagi pun saya saja nak suprise kat diorang. Jadi korang boleh bayangkan betapa berbunga-bunga harapan saya.

Sampai je ke warung Dapur Mokde ni, kami pun duduk di meja tengah. Bawah kipas! Sejuk sikit malam-malam ni. Jam baru menunjukkan 9.35pm Laju juga saya speeding tadi. Orang laparlah katakan.

Saya pun order 2 hidangan patin tempoyak, satu kepala dan satu lagi badan. Dan 1 lagi hidangan patin pais petai bahagian ekor. Cukuplah tu untuk kami berempat. Air pula 2 teh o ais, milo ais dan teh o nipis kurang manis. Pelayan mengambil tempahan dengan bagus. Senyum je! Takde la terasa sangat pressure lapar di perutku ini :)

Kemudian Cik Lyenda anak Mokde datang bertanya khabar. Manis orangnya, kalau bercakap memang tak berhenti. Ada je cerita.. Sesuai sangatlah tu sebagai orang depan Dapur Mokde. Katanya insyaAllah bulan Januari 2017 nanti nak buka cawangan di Vista Alam Seksyen 14, Shah Alam.

Wey! Bagus sangat tu. Dekat dah dengan rumah.

Tak terasa masa berlalu dan hidangan yang dipesan pun tiba ke meja. Berasap! Fuh.. Memang pecah rasa.. Air liur pun terkecur tak semena-mena.

Kami berempat pun memulakan langkah! Nasi dicedok ke pinggan, kuah pun ditumpahkan. Ikan patin tempoyak yang cukup rasa, cukup sempurna jadi peneman nasi yang disuap ke mulut. MasyaAllah! Sedap.

Dia punya pedas! Perghhhh padu. Anak saya yang umur 7 tahun pun mengadu pedas. Tapi tak berhenti makan.. Dia cuba cover dengan milo ais. Steady.. Memang sedap.

Anak umur 10 dan 12 tahun pun kata pedas. Tapi boleh lagi minta nasi tambah. Hah kau! Memang Dapur Mokde buat hal lagi kali ni. Budak-budak pun tak kira pedas.. Sedapnya lain macam.

Yang saya tak tahan tu..

Boleh lupa lagi nak ambil gambar hidangan sebelum kami belasah secara beramai-ramai tadi. Maka saya upload gambar sesudah kejadian ya :)




Begitulah kisahnya Dapur Mokde buat hal lagi :) Hanya gambar sesudah makan sahaja yang dapat saya kongsikan kali ni. Nasihat saya, korang kena pergi dan cuba sendiri. Citarasa kita mungkin berbeza.

Tapi mereka bukan hanya hidangkan patin tempoyak dan patin pais petai sahaja. Ada udang galah, ikan kelah, ikan talapia, asam pedas dan banyak lagilah. Ulam-ulaman kampung pun ada macam-macam.

Kalau nak tengok gambar, mungkin korang boleh refer ke artikel sebelum ni.




Haa! Menyandor tidor. Kahkahkah.. Penangan patin tempoyak dan patin pais petai dari Dapur Mokde. Pedas tapi superb wey! Kena cuba tau.


Sekiranya anda mahu saya review kedai makan anda, sila hubungi 011-2-800-2424 :)


Hari Rabu 13hb Julai 2016, Roy dan crewnya telah datang ke warung Nasi Kambing Bukhari untuk rakaman segmen Roy Cari Makan yang akan disiarkan di program Nasi Lemak Kopi O TV9 (NLKO).

Seawal jam 3.30pm Roy sudah tiba dan perbincangan ringkas dilakukan agar perancangan dapat berjalan lancar. Rupanya sangat mudah berurusan dengan Roy atau nama sebenarnya Rozam Sufrie yang berasal dari Sabah ini.


Sedang penggambaran dilakukan.. Tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya. Akibatnya? Urusan tergendala dan peluang ini diambil untuk saling mengenali dengan lebih mesra. Kali ini Roy datang ditemani oleh dua orang lagi iaitu Sharrudin dan Zul.

Sememangnya Nasi Kambing Bukhari memberikan dimensi citarasa yang baru kepada penggemar daging kambing. Ianya dibakar sempurna hinggakan isi daging tersebut lembut dan empuk.



















Syukur kerana semuanya berjalan sempurna hingga akhir. Terima kasih kepada pemilik Nasi Kambing Bukhari dan juga team produksi Roy Cari Makan yang sudi datang untuk review hidangan istimewa ini.

Apa yang boleh saya rumuskan ialah Roy dan juga crew produksinya merupakan sekumpulan orang muda yang cukup kreatif dan efektif dalam melakukan kerja mereka. Hasilnya sangat memuaskan hati :)





Previous PostOlder Posts Home